sâmbătă, aprilie 24, 2010

Cruyff: “Daca jucam cu cap, calificarea este posibila”


Editorialul lui Johan Cruyff din cotidianul El Periodico referitor la meciul Barcelonei de la Milano si returul cu Inter din semifinalele Ligii Campionilor
Este timpul sa ne gandim la returul cu Inter. Evident, intai la Xerez, deoarece campionatul vine intotdeauna pe primul plan. Apoi ne vom gandi la Inter, la 3-1 din tur sau mai exact la modul in care putem intoarce acest deficit. Trebuie sa incercam sa jucam intregul meci asa cum am facut-o in ultimele 20 de minute la Milano. Trebuie insa sa o facem cu cap. Nu este nevoie sa incercam sa marcam doua goluri in zece minute. In meciul tur marcarea primului gol nu ne-a ajutat cu nimic.

La Milano, echipa a fost in avantaj si nu a stiut ce sa faca cu el. Nu te ajuta cu nimic sa conduci cu 2-0 in debutul meciului. Cu nimic. Ceea ce trebuie sa facem este sa minimizam riscurile si mai ales erorile la constructie si de pozitionare. Cele trei goluri incasate la Milano s-au datorat pierderii mingii in timpul constructiei si pozitionarii proaste a jucatorilor. Este posibil ca doua goluri sa nu fie suficiente in meciul de miercuri. Poate va fi nevoie de trei, dar echipa va avea ocazia sa le inscrie.

Eu in general nu vorbesc despre arbitri. Nu pentru ca nu vreau sau din respect, ci pentru ca nu serveste la nimic sa ii critici. Totusi la Milano s-a intamplat ceva bizar. Vreau sa fiu clar: cred ca este posibil sa faci o greseala si sa nu vezi ofsaidul la Milito la golul trei. Se poate intampla. La fel, poti sa faci o greseala si sa nu vezi penalty la Alves. Dar nu poti sa faci greseli la fiecare fault, mai ales impotriva Barcelonei. Nu conteaza daca faza a fost sau nu indoielnica, arbitrul portughez a fluierat in permanenta in favoarea lui Inter. Messi a trecut de unul, doi, trei rivali, l-au faultat si nu s-a dictat nimic; Pedro a sarit la cap cu Lucio si a fost lovit cu cotul, nu s-a dictat nimic; Pique si Pedro au fost culcati la pamant si arbitrul le-a facut semn sa se ridice ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Au fost prea multe decizii care au mers in favoarea gazdelor.

Vorbesc de greseli repetate, inclusiv ale arbitrilor. Noi am comis insa prea multe greseli, in diverse zone ale terenului. Cel mai grav este ca am facut-o contra unei echipe care a stiut de minune sa le exploateze: au profitat de fiecare data prin jucatorii care se pricep foarte bine sa faca asta.

Fotbalul este un sport (poate mai sunt si altele) unde erorile se platesc intr-un mod dur. Pe Barcelona au costat-o la Milano un rezultat bun. Nu a fost cea mai buna Barcelona. Au fost erori grave in aparare, foarte grave. Au fost erori la constuctie, erori de pozitionare, erori la tranzitia de la faza defensiva la cea ofensiva. Au fost erori la finalizare la ocaziile pe care Barcelona le-a avut la poarta adversa. Si, mai ales, au fost erori de arbitraj. In ciuda tuturor, Barcelona si-a revenit in ultimele 2-0 de minute si a fost aproape de un 3-2 sau chiar 3-3…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu