vineri, mai 21, 2010

Cesc Fabregas. Un Tunar. Dar nu prin ADN

Curtat insistent de Barcelona, Cesc Fabregas ramane deocamdata in curtea lui Arsenal. Afla mai multe detalii despre capitanul Tunarilor !
4 mai 1987. Barcelona, Spania. Nuria Soler, detinatoarea unei patiserii din Vilassar de Mar, aduce pe lume un viitor star al fotbalului mondial, este vorba de Francesc Fabregas i Soler. Crescut de mic in spiritul blaugrana, Cesc este dus inca de la varsta de noua luni la stadion de catre bunicul sau. Si normal, FC Barcelona, clubul local, avea sa-i devina si prima echipa. Initial, Fabregas a fost folosit drept mijlocas defensiv. Chiar si asa, micutul spaniol a marcat mai mult de 30 de goluri intr-un sezon al echipei de juniori, dand dovada de un apetit ofensiv rar intalnit.

Neavand sansa de a juca vreun meci pentru prima echipa pe Nou Camp, Cesc Fabregas profita de oportunitatea oferita si prefera sa semneze cu Arsenal FC in septembrie 2003. Urmarit de deja cunoscutul Arsene Wenger, Cesc nu ezita si ia hotararea impreuna cu familia, de a semna cu renumitul club londonez. Scriu si doua fraze pentru fanii pentru care numele Fabregas este asociat verbului a fura. Fabregas, ca orice om, are o mama si un tata. Deci, nu locuia pe strada si nu, nu a venit Wenger cu mascatii sa-l bage intr-o duba, ulterior intr-un avion si sa-l transporte in Anglia. Dar sa revenim. Viata din capitala Angliei la inceput nu parea una foarte comoda pentru pustiul spaniol, dar legatura de prietenie cu vorbitorul de limba spaniola, Philippe Senderos il ajuta pe Fabregas sa se acomodeze. La scurta vreme dupa venirea lui in Londra, Fabregas debuteaza pentru Arsenal intr-un meci de Cupa Ligii impotriva celor de la Rotherham United. Asadar, la 16 ani si 177 de zile, Cesc a devenit cel mai tanar jucator care juca pentru prima echipa a lui Arsenal din istorie. Apoi, el a devenit si cel mai tanar marcator din istoria Tunarilor, dupa ce in faza urmatoare a Cupei Ligii, a marcat impotriva echipei Wolverhampton, intr-o victorie categorica, scor 5-1. In acel an Arsenal reusea sa castige campionatul neinfranta, dar Fabregas nu avea sa primeasca medalia de campion datorita faptului ca nu a jucat in niciun meci de campionat.

Din pricina unei accidentari suferite de Patrick Vieira, Cesc Fabregas a inceput sa joace si in Premier League, reusind patru meciuri consecutive. Evolutia din meciul cu Blackburn Rovers (3-0), a fost laudata intens, Cesc devenind cel mai tanar jucator care a marcat pentru Arsenal in campionat. Accidentarile lui Edu si Gilberto Silva i-au acordat acordat mai multe sanse tanarului catalan. In editia 04-05 a UEFA Champions League, Cesc devenind al doilea cel mai tanar jucator din istoria competitiei europene care marcheaza. Fabregas a incheiat sezonul cu primul sau trofeu la Arsenal, regasindu-se printre titulari: Cesc a cucerit impreuna cu Tunarii FA Cup la penalty-uri impotriva ‘diavolilor’ lui Sir Alex.

Dupa plecarea francezului Vieira la Juventus, Fabregas a preluat numarul 4 de pe tricou si a devenit un titular regulat in mijlocul lui Arsenal, facand cuplu cu Gilberto Silva. El a bifat 49 de prezente in toate competitiile sezonului 05-06. Inconfundabilul stil al spaniolului, le-a inchis gura in scurt timp contestatarior care se indoiau ca pustiul din Catalunya este capabil sa inlocuiasca o legenda precum Vieira. Sezoanele ce au urmat au avut doar rolul de a confirma valoarea, talentul si determinarea spaniolului.

Din 24 noiembrie 2008, Cesc Fabregas poarta banderola de capitan a Tunarilor. Banderola purtata cu demintate de jucatori precum Tony Adams sau Thierry Henry, a ajuns la spaniol dupa ce Gallas a pierdut-o in urma unui scandal.

Prin stilul magic pliat perfect pe jocul gandit de Arsene Wenger, prin recordurile batute sub tricoul alb-rosu, prin modestia si sinceritatea de care a dat si da dovada, Cesc Fabregas si-a gasit cu siguranta un loc fruntas in Hall of Fame-ul Tunarilor. Oare unde-l va gasi sezonul viitor? Sa speram ca pe Emirates, facand echipa cu Robin van Persie, Arshavin sau Chamakh. Am si un scurt banc ca replica a comentarilor caraghioase din articolul trecut care l-a avut in prim-plan pe play-makerul spaniol.

Einstein la un dineu, inainte sa intre in vorba cu cei de acolo ii intreba inainte ce IQ au. Primul raspunde:
- Am IQ 225!
- Bine, vin imediat sa vorbim de fizica nucleara si atomi, zice Einstein. Mai incolo altul raspunde:
- Am IQ 145!
- Vin imediat sa vorbim de forta de propulsie si franare, ii raspunde Einstein. Si mai incolo, ultimul zice:
- Am IQ 15! Einstein se scarpina in cap si zice:
- OK, vin imediat sa vorbim despre furtul lui Fabregas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu