vineri, martie 19, 2010

FC Barcelona 2010, mai buna sau mai slaba?

Urmatorul articol a fost scris de Ramzi Tanani si tradus pentru barcelona.footballclub.ro de catre martin. Puteti citi mai multe articole scrise de Ramzi Tanani pe blogul sau, footballmood.com si pe site-ul totalbarca.
“Exagerarea face parte din mentalitatea populara: defecte mari sunt marite, marile virtuti la fel; evenimente interesante sunt prezentate mai spectaculos iar cele pasnice mai linistit”
Walter Bagehot
Sezonul 2008-09 va ramane o amintire inaltatoare pentru fanii Barcelonei din lumea intreaga. Cel mai de succes sezon din istoria clubului si multi vor spune ca va ramane la fel mult timp de acum incolo. Totul are consecinte, iar una din consecintele pasive ale acestui succes este analiza incorecta a anilor ce vor urma. Totul va fi comparat cu sezonul 2009. Comparatia nu se va baza doar pe ratiune ci si pe nostalgia care va remodela statistica si va preaslavi succesele trecute, in acelasi timp minimizandu-le pe cele prezente si viitoare. Hervey Allen spunea “Legendele sunt un material care va fi remodelat, nu statistici care sa fie inregistrate”.
Daca e sa numim sezonul trecut “exceptional”, trebuie sa subliniem cuvantul. “Exceptional” inseamna ca e ca o lovitura de fulger care nu cade intotdeauna in acelasi loc. De aceea nu e bine sa tratam evenimentele exceptionale ca o stacheta, decat poate daca vrem sa facem o analiza dura. Einstein a fost exceptional, dar nu ar trebui sa folosim IQ-ul lui ca norma. Dickens a fost exceptional asa ca nici prin cap sa nu va treaca sa comparati articolul asta cu “Povestea despre doua orase”. La fel nu comparati sezonul asta cu cel trecut!
Bineinteles, nu putem evita dezbaterile “sezonul asta… sezonul trecut”. Dar cat de tare putem zice ca echipa de acum e mai slaba decat cea de anul trecut? E cumva asa evident incat nu avem nevoie de dovezi? … Posibil cumva sa ne amintim doar zilele bune din 2009?
Anul trecut dupa 2 esecuri echipa a inceput o perioada in care si-a distrus oponentii. Meciuri cu goluri multe, fotbal superb, trucuri, combinatii si o dominare care a adus respectul rivalilor.
Nu uitati: unul din principalele motive pentru care jocul acela a fost asa convingator a fost taman ca era surprinzator! Nici un adversar nu se astepta la un asemenea stil de joc [completare: a se vedea si faptul ca aveam inceputuri ucigatoare de meci]. Asemeni unui autobuz care loveste un trecator care se vede asa surprins incat in loc sa sara din fata lui isi acopera ochii.
Pe masura ce sezonul trecea, echipele deveneau tot mai capabile a-si adapta tactica impotriva “amenintarii catalane”. De aceea, daca e sa facem comparatii, mai corect e sa le facem intre primele 24 de jocuri de anul asta si ultimele 24 ale sezonului trecut.
Nu era de asteptat sa evoluam sezonul asta chiar la acelasi nivel cu cel trecut. Am schimbat atacantul central, un lucru major pentru o echipa ofensiva ca Barca si e nevoie de timp pentru adaptare [adica un sezon intreg]. Dar daca pentru unii asta e cauza jocului mai slab… putem uita cumva ca Henry de acum nu e Henry de anul trecut? Yaya? Iniesta? Faptul ca am avut si inca avem accidentati? Si cel mai important lucru – adversarii deja au experienta jucand impotriva noastra.
Ajungem la ideea articolului. De fapt chiar si fara toate motoarele pornite nu suntem mai “rai” ca anul trecut. E mai corect sa spunem ca anul asta echipa e mai productiva. Nu mai suntem la fel de sarmanti dar suntem la fel de letali.
Vreau sa observam evolutia eficientei pe parcursul sezonului trecut. Am facut un tabel cu cifrele primelor 24 de jocuri ale anului trecut, cu ultimele 24, cu cifrele intregului sezon si cu primele 24 ale sezonului curent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu