marți, aprilie 13, 2010

Dezbatere: Johan Cruyff sau Josep Guardiola?

La sugestia unui bun prieten astazi am sa public un articol in care protagonistii sunt doi fosti mari fotbalisti,care de asemenea s-au pus in slujba antrenoratului,fiecare dintre ei avand succes in aceasta meserie.
Este vorba despre Johan Cruyff,poate cel mai glorios sportiv al catalanilor din istorie,atat din punct de vedere fotbalistic cat si managerial si nu in cele din urma Pep Guardiola,un fost jucator de fotbal care nu s-a ridicat la nivelul performantelor obtinute de batav,insa care este in momentul de fata cel mai indreptatit manager al Barçei care sa-l intreaca pe mentorul sau,domnia sa avand in momentul de fata 6 trofee,fiind la cinci lungimi distanta de a-l detrona pe Cruyff ca fiind cel mai respectat manager la FC Barcelona din anul 1899 incoace,de cand acest club a fost infiintat de Joan Gamper,un afacerist de origine elvetiana.

Sa incepem cu cariera de manager a batavului Cruyff. Domnia sa a fost instalat in functie in anul 1988 de catre presedintele de atunci Jose Luis Nunez,iar jucatorii care i-au fost adusi in acea perioada erau vedete ale sportului rege: Michael Laudrup,Jose Maria Bakero,Ronald Koeman sau Julio Salinas. Ideile tactice ale olandezului au fost imediat pe placul fanilor cat mai ales a jucatorilor,acestia din urma practicand un fotbal total care predomina si in zilele noastre la acest grandios club catalan de fotbal. Cruyff miza foarte mult pe talentul unui mijlocas coordonator,acela era Eusebio Sacristan,un jucator spaniol care venise la pachet cu atacantul Julio Salinas de la Atletico Madrid,iar efectele increderii avute in acest verital pasator au avut roadele sale,deoarece majoritatea trofeelor castigate de Barcelona in acea perioada erau garantia evolutiei acestui pasator desavarsit. Primul trofeu castigat de Johan Cruyff ca manager la FC Barcelona a fost Cupa Cupelor in anul 1989,victima fiindu-le Sampdoria Genoa,scor 2-0,golurile acestui prim trofeu castigat de Cruyff fiind inscrise de Julio Salinas si Luis Lopez Rekarte. La doar 1 an de la acest triumf,Cruyff s-a bucurat de un nou trofeu,castigand Cupa Regelui Spaniei in dauna marii rivale Real Madrid,scor 2-0.



Au fost doi ani magnifici pentru batav,de aici s-a putut observa foarte clar ideile sale tactice care a revolutionat jocul formatiei catalane. Dar va intrebati oare de unde avea aceste idei fantastice Cruyff,raspunsul este unul singur: Rinus Michels,antrenorul secolului XX,Johan fiind un fan fidel al ideilor fotbalistice ale compatriotului sau si totodata mentorului. Dupa aceste prime doua trofee FC Barcelona a castigat campionatul in anul 1991,terminand la 10 puncte distanta de Atletico Madrid,urmat mai apoi de Supercupa Spaniei,adjudecata in fata echipei clasate pe locul secund,dupa o dubla mansa foarte echilibrata 1-0,respectiv 1-1. Anul 1992 a fost unul in care Cruyff a intrat in istorie ca fiind primul manager olandez din cadrul clubului care castiga 4 trofee intr-un singur an: campionatul,Supercupa Spaniei,Cupa Campionilor Europeni si nu in cele din urma Supercupa Europei. Batavul avea lumea la picioarele sale,fotbalul spectaculos imprimat de domnia sa a creat o adevarata dependenta in oras si lumea se simtea intr-adevar mandra de realizarile fostului idol din anii 70 al catalanilor. Intre anii 1993-1994 Cruyff a castigat ultimele sale trofee pe banca tehnica a Barçei,doua campionate consecutiv,urmat mai apoi de Supercupa Spaniei,trofeu care l-a castigat fiind manager de 3 ori. Ultimii doi ani ai sai pe banca catalanilor nu au fost tocmai cum astepta toata lumea,iar dupa o cearta foarte aprinsa cu presedintele Jose Luis Nunez,Cruyff si-a dat demisia din functie si a declarat ca nu va mai antrena in viata sa o grupare profesionista de fotbal. A fost sfarsitul unei cariere ce a fost fabuloasa,batavul castigand 11 trofee ca antrenor,cu mult peste cele ca jucator,doar doua la numar. Dar n-a fost tocmai sfarsitul care il dorea insusi Cruyff,neintelegerile avute in acea perioada l-au facut sa se simta foarte prost dupa demisia sa. Olandezul detine in momentul de fata un record greu de egalat,daca nu de depasit: 8 ani la FC Barcelona in care a castigat 11 trofee,fiind cel mai respectat manager al catalanilor din istorie si totodata cel mai longeviv.

Trecem acum la Josep Guardiola. Ca fotbalist Pep are un palmares incredibil: 16 trofee castigate intre anii 1990-1997,fiind cu mult peste Johan Cruyff la acest capitol aici vorbim desigur despre perioada petrecuta de ambii la FC Barcelona. Pe data de 5 Iunie 2008 Guardiola semnase contractul de antrenor la echipa mare,fiind pana atunci cel care avea grija de talentele echipei secunde. Primul meci pentru domnia sa in functia de antrenor a fost contra echipei poloneze Wisla Cracovia,partida ce a contat pentru turul 3 preliminar din UEFA Champions League. A fost o victorie cu scorul de 4-0,iar catalanii simteau in sinea lor ca au in sfarsit un manager capabil sa faca istorie la club. Barça s-a calificat in cele din urma in faza grupelor celei mai titrate competitii intercluburi de pe batranul Continent,iar pentru Josep urma o noua provocare: inceperea campionatului in Spania. Fostul idol al tribunelor de pe Camp Nou n-a inceput tocmai convingator misiunea sa de a castiga al 19-lea titlu din istoria clubului,castigand doar un singur punct in doua meciuri,iar fanii se intrebau daca nu cumva FC Barcelona este o palarie prea mare pentru Josep Guardiola. Ei bine a urmat in intervalul 16 Septembrie- 1 Noiembrie 2009 in care FC Barcelona a obtinut numai putin de 11 victorii consecutive in toate competitiile,meciul ce a stopat acest sir impresionant a fost tocmai in Liga Campionilor,intr-un meci cu FC Basel,incheiat 1-1. Dupa aceasta serie foarte buna de 12 meciuri fara infrangere,Pep a continuat foarte bine munca inceputa pe la jumatatea lunii Septembrie si a ajuns la 19 meciuri fara ca vreo echipa sa invinga gruparea catalana. A urmat un meci cu Sahtior Donetsk care s-a pierdut,insa catalanii erau calificati matematic mai departe in Liga Campionilor,chiar de pe prima pozitie intr-o grupa la prima vedere usoara cu Sporting Lisabona,Sahtior Donetsk si FC Basel.

Dupa al treilea insucces al sau,Pep Guardiola a asistat la primul El Clasico din cariera ca antrenor principal,iar totul s-a terminat cu bine pana la urma,FC Barcelona castigand cu scorul de 2-0 pe teren propriu,marcand prin Samuel Eto’o si Lionel Messi spre sfarsitul partidei. Dupa acest succes care l-a facut si mai respectat printre fanii catalani,fostul numar 4 din anii 90 a adunat numai putin de 16  meciuri fara infrangere,cea care a stopat aceasta serie fiind Atletico Madrid,partida castigata dupa o mare lupta pe Vicente Calderon,scor 4-3. Nu era asadar motive de ingrijorare pentru Guardiola,aflat la cea de-a patra infrangere ca antrenor al catalanilor. A urmat de data aceasta 17 meciuri fara infrangere,dintre care o partida a insemnat castigarea primului trofeu ca manager pentru Pep,Cupa Spaniei adjudecata in fata celor de la Athletic Bilbao,scor 4-1. In aceste 17 meciuri fara sa fi cunoscut gustul infrangerii,FC Barcelona se califica in finala Ligii Campionilor,dupa o dubla mansa de infarct contra celor de la Chelsea Londra,Iniesta inscriind singurul gol al Barçei in dubla mansa,scor general 1-1. Datorita acestei calificari istorice in finala,catalanii aveau un moral foarte bun pentru castigarea primului trofeu,ceea ce s-a si intamplat,felul cum a fost obtinut acest triumf fiind demn pentru o echipa spectaculoasa precum FC Barcelona. Tot in acest interval de timp,Josep Guardiola a fost martorul unui nou El Clasico adjudecat,invingand pe Real Madrid cu scorul de 6-2 intr-un stil 100% catalan: spirit de sacrificiu si conservare sau determinare pana la fluierul final,printre marcatori fiind chiar doi jucatori catalani, Carles Puyol si Gerard Pique,tocmai cuplul de fundasi centrali. Campionatul a fost castigat in urma jocului de rezultate care a fost nefavorabil madrilenilor.

Cel mai mare succes de pana acum al lui Josep Guardiola a fost si ramane castigarea Ligii Campionilor contra britanicilor de la Manchester United,scor 2-0 in finala de pe Stadio Olimpico din Roma. Prin acest succes se stabilea un record legendar,anume 3 trofee castigate intr-un sezon competitional de catre un manager 100% catalan,ceea ce demonstra tuturor ca Guardiola nu este un antrenor oarecare,cum s-a crezut initial la inceput de drum. Sfarsitul anului 2009 a fost si va ramane intiparit in memoria oricarui fan FC Barcelona datorita imensului succes al lui Josep Guardiola. Acesta a reusit sa intre in istoria fotbalului si mai ales a clubului ca fiind primul manager din istorie care castiga toate trofeele la care o grupare profesionista de fotbal este angrenata. Uluitor!!! Week-endul trecut domnia sa a doborat inca un nou record,devenind primul antrenor care castiga de 4 ori consecutiv in fata marelui rival,Real Madrid. Cu toate aceste performante,Josep Guardiola poate sa ramana calm  in ceea ce priveste doborarea recordului detinut de mentorul sau in tainele antrenoratului,Johan Cruyff,batavul avand 11 trofee in 8 ani petrecuti pe banca tehnica a catalanilor.

Dezbatere: Voi cine credeti ca intr-adevar merita sa fie numarul 1 in privinta fanilor FC Barcelona de pe intregul mapamond in privinta antrenoratului? Orice raspuns legat de aceasta comparatie intre cei doi este binevenita si apreciata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu