marți, martie 30, 2010

Arsenal – o singura infrangere acasa in Europa in ultimii opt ani

FC Barcelona va incerca maine seara sa cucereasca o adevarata fortareata, Arsenal pierzand acasa o singura data in Europa in ultimele opt sezoane Dupa cum noteaza site-ul oficial al clubului FC Barcelona, formatia blaugrana nu va avea deloc o misiune usoara miercuri seara la Londra, Arsenal pierzand un singur meci disputat pe teren propriu in cupele europene in ultimii sase ani.
Arsenal disputa meciurile de acasa pe Emirates Stadium din 2006, dupa finala Ligii Campionilor pierduta in fata Barcelonei la Paris. Stadionul, numit initial Ashburton Grove, a fost construit gratie unei finantari primite de la compania aeriana Emirates Airlines, care de altfel va da numele arenei timp de 15 ani. Costul total al arenei s-a ridicat la 390 de milioane de lire sterline, incluzand infrastructura adiacenta, inclusiv un complex rezidential de 2000 de locuinte. Stadionul are o capacitate de 60.355 de locuri si este pe locul doi in ceea ce priveste stadioanele cluburilor de fotbal din Anglia dupa Old Trafford.
Pe acest teren a fost consemnata singura infrangere europeana a lui Arsenal din 2004 pana in prezent, 1-3 in semifinalele editiei anterioare de Champions League cu Manchester United. In rest, fie ca este vorba de Emires sau de fosta casa a Tunarilor, Highbury (sau “The Home of Football” cum fusese supranumita de suporteri), Arsenal a inregistrat in acest interval 24 de victorii si 8 remize in Europa.
Trei dintre aceste rezultate au avut ca victime echipe spaniole: Villarreal a pierdut de doua ori la Londra, 1-0 pe Highbury in 2005-2006 si 3-0 pe Emirates in 2008-2009, in timp ce Real Madrid a reusit doar un 0-0 in optimile Ligii Campionilor 2005-2006, rezultat care i-a adus eliminarea dupa ce londonezii castigasera in tur la Madrid cu 1-0 printr-un gol al lui Thierry Henry. Totusi, echipa cea mai sifonata dupa un joc de Champions League pe terenul lui Arsenal a fost Slavia Praga, distrusa in 2007-2008 cu scorul de 7-0!
In acest sezon, Arsenal a jucat cinci meciuri pe propriul teren in Liga campionilor si le-a castigat pe toate: 3-1 cu Celtic Glasgow in turul preliminar, 1-0 cu Olympiakos, 4-1 cu AZ Alkmaar si 2-0 cu Standard Liege in grupe, respectiv 5-0 cu FC Porto in optimile de finala. Totusi rezultatele bune din Europa au contrastat cu cele din campionatul intern, The Gunners pierzand fara drept de apel atat in fata lui Chelsea (0-3) cat si contra lui Manchester United (1-3).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu