duminică, martie 28, 2010

Mallorca – Barcelona 0-1. Cronica meciului

Daca exista un moment al jocului in care Barcelona pare cu adevarat vulnerabila, acesta este debutul de meci. Obisnuiti cu posesia mingii inca din primul minut, elevii lui Guardiola par uneori debusolati in fata unei linii de atac adverse ce incearca in primele minute ale jocului sa atace poarta lui Valdes. Am vazut acest lucru chiar si cu modesta Tenerife si era sa ne coste chiar etapa trecuta cu Osasuna. Probabil acest lucru l-a constatat si inteligentul antrenor al Mallorcai, Gregorio Manzano, care le-a cerut elevilor sai sa se arunce in atac inca din start.In consecinta, desi poate intentia lui Guardiola a fost sa surprinda cu un trident ofensiv Pedro – Ibrahimovic – Jeffren, cei surprinsi au fost chiar catalanii: Mallorca si-a trecut in cont doua mari ocazii in chiar minutul 2 al partidei cu Barcelona, la sutul lui Aduriz din marginea careului care a lovit bara din stanga lui Valdes, apoi la reluarea lui ‘Chori’ Castro, parata de goalkeeperul catalan. Inceputul fulminant al gazdelor a fost insa un simplu foc de paie, pentru ca Valdes nu a mai fost deranjat pana la pauza decat o data, la o lovitura libera de la 25 de metri in minutul 40, cand mingea sutata de Borja Valero a lovit din nou aceeasi bara, dar care ar fi fost oricum respinsa in corner de goalkeeperul formatiei blaugrana.
In schimb, chiar daca ineditul tridentului ofensiv ridica semne de intrebare privind capacitatea  Barcelonei de a pune in pericol o aparare care a primit doar 7 goluri pe propriul teren in acest sezon, trupa lui Guardiola a fost prezenta in mod consistent in jumatatea adversa. Semnalul de alarma pentru apararea gazdelor l-a dat Pedro, care in minutul 11 a trimis mingea in plasa portii lui Aouate printr-un superb sut la coltul lung dupa un assist al lui Maxwell, dar reusita a fost anulata in mod corect pentru ofsaid. Patru minute mai tarziu, ramas in careul advers dupa o lovitura de colt, Gaby Milito a reluat excelent cu capul o centrare a lui Pedro, dar Aouate a respins din vinclu in corner. Ibra s-a aflat si el de doua ori in pozitie avantajoasa in fata portii gazdelor dar de fiecare data Aouate a respins in corner, iar sirul semiocaziilor echipei lui Guardiola in prima repriza a fost incheiat de Jeffren printr-un sut interesant din marginea careului, peste poarta.
Daca Barcelona a avut o posesie de 70% dupa primele 45 de minute, lucrurile au stat si mai bine pentru formatia blaugrana in debutul reprizei secunde, intrarea lui Messi in minutul 50 in locul lui Iniesta obligandu-i pe jucatorii gazdelor sa se grupeze cate 3-4 in jurul mingii, astfel ca iesirea lor din propria jumatate a fost mai mult intamplatoare. Totusi, mai importanta decat intrarea lui Messi s-a dovedit cea a lui Xavi, revenit pe teren dupa trei partide de absenta din cauza unei accidentari. La doar doua minute dupa ce i-a luat locul lui Yaya Toure, Xavi a executat excelent o lovitura de colt de pe partea dreapta, Aouate a respins in fata mingea reluata de Puyol, iar Ibrahimovic a impins balonul in poarta pentru 1-0.
Gazdele au avut la randul lor un gol anulat pentru ofsaid (decizie corecta si de aceasta data), dupa care Messi si-a trecut in cont doua bune ocazii, un sut parat de Aouate dupa o minge spectaculos intoarsa pentru sut cu spatele de Ibrahimovic (min.66), apoi un sut peste poarta dupa o patrundere pe axul central (min.81).
Dupa intrarea lui Jonathan dos Santos in locul lui Jeffren, Barcelona a trecut la sistemul 4-2-3-1 (cu Messi, Jonathan si Pedro in spatele lui Ibrahimovic), un sistem eficient in momentele de posesie dar care a dus la scaderea gradului de agresivitate la recuperare dupa pierderea balonului. In aceste conditii, gazdele s-au apropiat in mai multe randuri de careul catalan in ultimele 10 minute ale partidei, dar pozitionarile bune ale lui Puyol si Milito si iesirile ireprosabile ale lui Valdes la centrari au facut ca scorul sa ramana 1-0.
Barcelona bifeaza astfel cele trei puncte intr-o deplasare dificila si, cel putin pana maine seara cand Real Madrid va intalni rivala locala Atletico in derby-ul capitalei, revine pe prima pozitie a clasamentului din Primera. Pentru catalani a fost insa doar prima dintr-o serie de cinci deplasari infernale pana la finalul sezonului, trupa lui Guardiola fiind obligata in ultimele etape sa faca vizite pe terenurile lui Real Madrid, Espanyol, Villarreal si Sevilla. Pana atunci insa, atentia se indreapta spre Liga Campionilor, unde catalanii vor intalni miercuri seara pe Arsenal Londra in deplasare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu