marți, martie 23, 2010

Om… Supraom… Leo Messi?

Messi, gol cu Atletico Madrid
Analiza a ultimelor prestatii ale lui Leo Messi la FC Barcelona, realizata de Sid Lowe pentru The Guardian si tradusa in limba romana de Shininq
Articolul urmator a fost tradus de Shininq din The Guardian, cu unele interpretari peronale si este o analiza asupra ultimelor prestatii ale lui Leo Messi. Articolul original a fost scris de Sid Lowe si poate fi citit AICI.
Talismanul Barcelonei este atat de senzational in aceste zile, incat comparatii cu gigantii fotbalului sunt pe deplin justificate.
Pur si simplu prestatia lui Leo de aseara (Zaragoza – Barcelona 2-4) a lasat pe toata lumea fara cuvinte si parca nicio descriere nu putea cuprinde clasa in stare pura la care am fost martori. Cautai cuvinte, dar nu le gaseai, chiar si Pep insista ca nu are cum sa descrie evolutia lui Messi. Presa spaniola era in lipsa de superlative. Ziarul catalan ‘Sport’ a invitat cititorii sa trimita titluri in legatura cu meciul de ieri si a fost bombardat cu: super, sensational, magic, magnific, WOW, dar probabil un simplu, dar mai putin ortodox ‘holy shit’ ar descrie cel mai bine situatia!
Ce am vazut aseara a fost una dintre cele mai frumoase prestatii fotbalistice imaginabile, dar un lucru este sigur: nimeni nu si-o imagina inainte de meci. De altfel putini se asteptau ca Leo sa fie titular, dupa ce de vreo doua zile avea probleme cu un absces dentar. A fost INCREDIBIL!
A fost genul acela de performanta care incepe bine, se imbunatateste pe parcurs si ajunge la acel nivel unde nu mai stii daca e adevarat sau visezi. O performanta care te epuizeaza doar privind, plina de actiuni excelente. A devenit din ce in ce mai buna, si cand credeai ca aici se termina tocmai devenise si mai buna. Toti ne intrebam oare ce face baiatul asta? Rapunsul e simplu: ceea ce stie mai bine, joaca (sau se joaca) fotbal! Intr-un fel in care nimeni nu a mai facut-o, poate cel mai bine din istorie!
“Nu sunt sigur ca este uman”, declara mijlocasul Zaragozei Ander Herrera. “In seara asta l-am vazut pe Diego Maradona”, spunea antrenorul celor de la Zaragoza, “doar ca la o viteza superioara, la mai multe frame-uri pe secunda. Nu sunt cuvinte pentru a-l descrie: este stratosferic. Puteam sa batem pe Barcelona in seara asta, dar niciodata nu l-am fi putut bate pe Leo. Daca am fi marcat 4 goluri, el ar fi marcat 12″.
Ei bine nu a marcat 12, doar 3. La primul moment de magie Messi a trimis cu capul pe Barcelona la conducere. Un gol rapid, prin care parca ne transmitea ca seria de goluri nu se opreste. Si evident nu s-a oprit! La al doilea a recuperat mingea undeva in apropiere de mijlocul terenului, s-a descototrosit de adversar, a inceput sa accelereze cu mingea parca lipita de piciorul sau, a evitat un tackling, apoi l-a intors pe Contini ca pe o placinta si a tras necrutator la coltul lung. Pentru a-si desavarsi hat-trick-ul a trimis si un sut superb cu efect din marginea careului la care portarul Roberto nu a avut replica. Apoi cand scorul devenea periculos a decis sa ia totul asupra sa, a saltat mingea peste un fundas, i-a intors pe alti doi pentru a fi trantit in cele din urma pentru un penalty. Ar fi fost al 4-lea sau gol, pe deplin meritat, dar a facut un gest care il caracterizeaza stiind ca Ibra are nevoie de un gol ca de aer!
Suedezul chiar avea nevoie de acel gol! Daca Messi marca la liber, din faze imposibile, Ibra parea blocat, nefiind in stare sa o bage in ate din pozitii elementare pentru un varf. Nu e de mirare ca tuturor ni s-au inmuiat genunchii: este genial si totusi atat de generos! A facut imposibilul, a marcat 3 si l-a facut si pe Ibra sa inscrie.
Carles Ruiperez insista in La Vanguardia: “Este incredibil, fara rival, irepetabil, specatculos, superb, genial. “Messi este zeul fotbalului”, declara ‘Sport’. “Stratosferic, magic, divin, generos, extraordinar” sau “Brutal”, curgeau titlurile in presa spaniola! Multi comparau golul doi al lui Leo si isi aminteau de golul marcat de Ronaldo cu Compostela in ’96 dupa o actiune asemanatoare. Un gol atat de frumos incat regretatul Bobby Robson, antrenorul nostru de atunci, cu capul in maine exclama: “Nu pot sa cred! Nu pot sa cred!”. Maradona+Ronaldo tocmai devenea Messi. Ziarul El Pais l-a numit “infinitul”, iar El Mundo i-a rezervat deja “un loc intre cei mai buni”.
Vorbind despre cel mai bun, chiar si Marca, ziarul care a decis sa ignore prestatia lui Messi de miercuri cu Stuttgart, a gasit un loc pentru el pe prima pagina cu titlul “Super Messi”. “Maradona, este fiul tau”, scria la interior. Celalalt ziar din capitala, AS, a scris: “Messi este de pe alta lume!”
Titluri care probabil sunt putin exagerate in urma unui hat-trick impotriva unei echipe care a incasat un “set” de la ambele pretendente la titlu si care se afla la doar 3 puncte de locurile retrogrdante. Unii realizatori de emisiuni au inceput sa spuna sa incetam cu atatea laude, pentru ca pana la urma este o prestatie extraordinara impotriva Zaragozei.
Doar ca nu este chiar asa. Nu este doar aceasta evolutie impotriva Zaragozei. Sunt toate prestatiile lui Messi in general. Unul dintre lucrurile incredibile in legatura cu Messi este cat de rar ne dezamageste. Imi vin in minte meciurile din toamna cand rata cu seninatate singur cu portarul, dar totusi reusea sa inscrie aproape meci de meci! Sau sa dea o pasa decisiva. De asemenea a fost meciul cu Tenerife, cand Messi a marcat unul dintre cele 3 hat-trick-uri din acest sezon si noi spuneam ca nu a jucat tocmai bine. Dumnezeule, a marcat 3 goluri! Problema este ca Messi a transformat aceste prestatii foarte bune in rutina. Nu a fost doar meciul cu Zaragoza, este faptul ca Messi a marcat doua hat-trick-uri consecutive in La Liga. Este faptul ca pana sa-i predea mingea lui Ibra a marcat ultimele 9 goluri ale Barcelonei. A fost evolutia cu Stuttgart, care l-a determinat pe Christian Gross, antrenorul svabilor, sa declare: “A-l compara acum cu Maradona este perfect valabil!”. A fost al 8-lea gol in decurs de 7 zile si al 11-lea in 5 meciuri. Sa ne amintim si acea lovitura libera impotriva Almeriei: atat de subtila, atat de lejera incat stai sa te intrebi daca nu cumva era cu papuci de casa in picioare. 25 de goluri in La Liga, 34 in toate competitiile.
Insa nu sunt doar golurile. Cand apare inevitabila comparatie cu Cristiano Ronaldo, unul dintre lucrurile care se spune despre Messi este ca nu este atat de complet precum portughezul. La inceputul sezonului ziarul apropiat lui Real Madrid, Marca, a cerut omului care tocmai a publicat o biografie a lui Cristiano Ronaldo sa faca o comparatie intre cei doi. Evident Cristiano a iesit in fata. A punctat mai mult decat Messi la lovitura de cap, viteza, suture, calitati de conducator, fizic superior si lovituri libere. Au fost egali la tehnica si pase!
Nu era o concluzie noua. In Anglia invariabil Cristiano Ronaldo era descris  ca un jucator mai complet decat Messi: mai puternic, mai rapid, mai atletic. Dar nu sunt toate aceste atribute o parte din obsesia pentru forta fizica? Nu este aceasta comparatie o incompleta intelegere a cuvantului complet oare? Sezonul trecut Messi a inscris de doua ori mai multe goluri din de doua ori mai putine suturi. In acest sezon Messi este liderul Pichichi cu 10 goluri peste Cristiano Ronaldo, are mai multe assist-uri decat orice alt jucator si are un procentaj mai mare de pase reusite decat orice alt atacant. Si nici macar nu a batut penalty-uri!
Si ajungem la ce a realizat Leo de-a lungul carierei sale. 79 de goluri in 129 de meciuri in campionat. Doua titluri Champions League si 3 titluri de campion al Spaniei. Nu era cel mai bun jucator din lume dupa primele 3 sezoane doar din cauza accidentarilor, chiar si asa insa a marcat 30 de goluri in 60 de partide. In fiecare sezon rata cel putin 10 jocuri fiind accidentat. Dar cand evolua isi punea amprenta pe joc ca nimeni altul. Hat-trick cu Real (asta pentru cei care spun ca nu marcheaza in meciurile mari), golul cu Getafe, dezmembrarea celor de la Atletico in doua partide. Apoi este naturaletea cu care a preluat conducerea de la Ronaldinho. Se spunea ca nu va reusi sa se impuna cum a facut-o brazilianul, ei bine este peste el!
Mereu simteai ca ii trebuie un sezon fara accidentari pentru a demonstra ca este cel mai bun. Ei bine a reusit sezonul trecut. 38 de goluri si primul in topul marcatorilor in CL. Golul (cu capul) in finala cu Manchester United, gol in finala Cupei Regelui, gol in finala Campionatului Mondial al Cluburilor si cele doua goluri din  ‘finala’ campionatului pe Bernabeu la acel istoric 2-6! Atunci a fost descris ca si combinatia perfecta intre Maradona, Cruyff si George Best. A mai fost si acel hat-trick de pe Vicente Calderon cand publicul rival nu a mai avut ce face decat ovatii indelungi la schimbare.
Nu este doar meciul cu Zaragoza, este tot ce a facut Leo in acesti ani si felul in care a facut-o. Totul parca a fost concentrat in prestatia de ieri seara. Este talentul sau pur, acel “OMG” care nu poate fi descris. Faptul ca este lovit mereu, dar nu cade, impotriva aparentelor isi mentine echilibrul si merge mai departe. Faptul ca mingea literlamente pare lipita de piciorul sau. Pare ca nici macar nu o atinge, ci ea, ca un caine fidel doar alearga odata cu el. Faptul ca inca este acel pusti de la scoala care lua mingea si ii dribla pe toti pentru a marca in cele din urma. Faptul ca poate accelera de la 0 la 60 instantaneu, dar se opreste la fel de repede cum bine am observat la meciul cu Valencia. Expresia lui Dealbert spunea totul… acea dezolare stiind ca nu are cum sa-l opreasca.
Ieri seara, dupa meci, presedintele Joan Laporta anunta ca Leo Messi este cel mai bun jucator din istoria Barcelonei si nu a sunat deloc ridicol. Prematur poate, evident chiar, dar nu ridicol! Leo nu este inca cel mai bun jucator din istoria clubului si din istorie in general, dar are toate sansele sa devina in cativa ani. Mai are multe de castigat, desi are deja o pleiada de trofee in vitrina. Trebuie sa confirme pentru Argentina, iar prima ocazie este in aceasta vara in Africa de Sud. Dar o va face, nu ma indoiesc de asta.
Insa peste toate, peste goluri, peste atingerile de geniu, peste pasele decisive, peste caracterul si modestia sa sta un lucru care imi da increderea ca va fi cel mai bun din istorie: are doar 22 de ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu