miercuri, mai 19, 2010

Interviu cu Txiki Begiristain.

Ati planificat deja transferurile pentru sezonul urmator?
Txiki Begiristain: Da, impreuna cu Pep. El este sigur ca va continua si sezonul urmator pe banca echipei si de aceea el este cel care dicteaza transferurile. Totul depinde de aspectele economice, dar suntem plini de incredere in ceea ce facem. Toate deciziile sunt insa aprobate de Pep.

Sunt necesare multe schimbari in actualul lot?
Txiki Begiristain: Nu multe, dar obligatia noastra este intotdeauna aceea de a imbunatati situatia. Sunt jucatori care si-au scazut randamentul fata de sezoanele anterioare si de aceea trebuie facute anumite schimbari.

Este David Villa un jucator care se incadreaza profilului Barcelonei?
Txiki Begiristain: Da. La fel ca si Leo [Messi] este un jucator polivalent care poate juca atat in centrul atacului dar poate urca foarte bine si in diagoanala. Valorifica foarte bine spatiul si este intr-adevar un jucator potrivit Barcelonei.

Cesc a declarat ca este dispus sa renunte la Arsenal pentru a veni la Barcelona. Este un prim pas in realizarea transferului sau…
Txiki Begiristain: Este o stire pozitiva, dar conteaza mult si punctul de vedere al celor de la Arsenal, fiindca in cele din urma ei trebuie sa isi dea acordul. Noi stim ca este un jucator important pentru Arsenal si trebuie sa respectam acest lucru. Uneori dorinta sau disponibilitatea unui jucator nu se transpun intr-un transfer fiindca jucatorul este legat de club printr-un contract. Eu cred ca este un pas inainte faptul ca el doreste sa vina aici si sunt sigur ca mai devreme sau mai tarziu o va face. Nu pot sa va spun exact cand se va intampla acest lucru, dar am impresia ca Cesc este un jucator al Barcelonei si ca va avea mult succes aici. Sa speram ca va veni cat mai repede, dar trebuie sa tinem cont si de ce vor cei de la Arsenal si sa le respectam deciziile.

Se pune problema promovarii vreunuia din jucatorii de la Barça Atlètic la prima echipa?
Txiki Begiristain: Niciunul nu va face parte in mod direct din lotul primei echipe. Jucatorii de la cantera trebuie sa joace si sa creasca in valoare. Totusi, asa cum s-a intamplat si anul acesta, vor avea ocazia sa se antreneze alaturi de echipa mare dar sa joace la echipa a doua. Jonathan si Thiago sunt doua certitudini pentru viitor.

Sa discutam despre cativa dintre jucatorii care au evoluat in acest sezon. Messi a ajuns in topul formei?
Txiki Begiristain: Este greu sa ii ceri mai mult. Cifrele sale sunt impresionate. Daca nu isi va mentine rata de goluri si sezonul urmator, ar fi ideal ca diferenta sa fie acoperita de coechipieri. Anul acesta am terminat sezonul cu Ibra care a marcat multe goluri, Pedro care a marcat multe goluri si Bojan care la fel a marcat multe goluri atunci cand i s-a dat posibilitatea sa o faca. Cei care au senzatia ca este nevoie ca Messi sa dea 47 de goluri ca sa fim campioni, gresesc. Important e ca fiecare jucator sa isi faca treaba si atunci Leo va avea linistea sa joace ce stie el mai bine. Sa ii ceri mai mult decat a facut in acest an este incorect. A facut un sezon incredibil si va castiga din nou toate trofeele individuale.

Pique a avut si el un sezon splendid. Nu este exagerat sa fie supranumit Piquenbauer, nu?
Txiki Begiristain: Si sezonul anterior a fost la mare inaltime. Intotdeauna este mai greu sa te mentii la acelasi nivel decat sa ajungi in top. El a facut-o, si-a consolidat locul de titular in centrul apararii si suntem cu adevarati multumiti de aportul sau. La fel cum suntem multumiti de faptul ca a fost de acord sa vina aici si ca noi ne-am gandit la el.

Marquez a fost victima competitiei pe post?
Txiki Begiristain: Trebuie sa fim corecti fata de el. Anul trecut a avut probleme medicale care l-au impiedicat sa joace in finale, dar in rest a facut un sezon impresionant. Cand Rafa Marquez a facut un sezon bun, am castigat toate trofeele. Anul acesta a fost mai mult concurenta, prin impunerea lui Pique si recuperarea lui Milito. In cele din urma Rafa a avut dificultati in a-si pastra regularitatea de anul trecut, dar atitudinea sa a fost ca intotdeauna fantastica. Ceea ce trebuie mentionat este ca Barcelona isi propune sa castige totul si nu este usor pentru nimeni sa se impuna aici.

De ce Chygrynskiy nu s-a impus in primul sezon?
Txiki Begiristain: Din acelasi motiv: este foarte greu sa o faci. Puyol este capitanul echipei si titular in nationala Spaniei, campioana Europei. Gerard a facut doua sezoane excelente si este greu sa-l scoti din echipa. In rest, trebuie sa avem un lot complet, cu multi jucatori. Daca cineva joaca mai putin, nu inseamna ca este un jucator prost. La acest club exista o foarte mare presiune si atunci cand un jucator face o greseala imediat toata lumea ii sare in cap. Dar nu este corect. Cine poate sa ii ia fata lui Puyi sau Pique? Cine poate sa se impuna in fata lui Marquez dupa un sezon excelent? Cati se pot dovedi mai buni decat un Milito in forma fizica buna? Este foarte greu sa te impui in fata tuturor acestora, dar asta nu inseamna ca esti un jucator rau. Chygrynskiy are 22 de ani si mult timp la dispozitie ca sa creasca. In plus, are un factor determinant in favoarea sa: are o atitudine extraordinara, comportamentul sau in vestiar este fantastic, colegii de echipa il apreciaza si il plac. Trebuie tinut cont si ca nu a facut pregatirea de vara alaturi de echipa, dar vom vedea in viitor daca este capabil sa creasca si sa se bata de la egal la egal cu ceilalti pentru un loc de titular.

Ati anticipat explozia lui Pedro?
Txiki Begiristain: Ce explozie! Stiam de anul trecut ca va avea o crestere si ca va avea contributii importante la echipa. A reusit sa marcheze in toate partidele importante. Nu numai ca a facut-o in toate competitiile, dar multe dintre golurile sale au fost decisive. Anul trecut eram in al noualea cer dupa cele 26 de goluri ale lui Henry, unul dintre cei mai valorosi jucatori din istoria Premier League care a fost decisiv in castigarea celor trei trofee. Iar acum Pedro vine din urma cu 23 de goluri. Este ceva impresionant.

Ati adus vorba de Henry. Viitorul sau este in afara Barcelonei?
Txiki Begiristain: Trebuie luata o decizie in privinta mai multor jucatori, iar Henry este unul dintre ei. Noi suntem multumiti de comportamentul sau si de fotbalul maret pe care il joaca. Cum am spus si in cazul lui Marquez, trebuie sa avem ca referinta tripla din sezonul trecut. Apoi trebuie sa fim constienti de situatia actuala a fiecarui jucator si sa cunoastem si decizia sa. Doreste sa ramana? Este multumit aici? Avem alte variante? Iata niste intrebari la care trebuie sa dam un raspuns inainte de a vedea ce ii rezerva viitorul.

Ibra a marcat 21 de goluri in acest sezon. Se poate spune ca s-a ridicat la inaltimea asteptarilor?
Txiki Begiristain: Nu putem sa il judecam doar dupa ultima luna, ci trebuie sa avem in vedere tot ce a realizat de la inceput. A facut o prima jumatate de sezon foarte buna. Apoi a intampinat ceva dificultati, unele din cauza unor accidentari. In cele din urma antrenorul este cel care decide ce jucator este cel mai bun si care poate contribui cel mai mult. Dar pentru primul sezon, cred ca ne putem declara multumiti. Ibra nu este de vanzare. Este un jucator care are multe de oferit, ne-am bucurat mult cand am reusit sa il aducem si ne dorim ca el sa continue. Dar ceea ce conteaza cel mai mult este ca el sa fie fericit. El trebuie sa spuna daca situatia actuala si lotul de jucatori ii sunt pe plac.

Continuitatea lui Bojan este garantata?
Txiki Begiristain: Absolut. A avut un sezon dificil in care a trebuit sa se lupte cu un Leo de neoprit, un Pedro care marcheaza 23 de goluri si Ibrahimovic de la care se astepta sa fie protagonist. Bojan a avut probleme, dar are 19 ani! Daca el are rabdare, noi cu atat mai mult vom avea rabdare cu el. Si ma bucur de modul in care a incheiat sezonul pentru ca in viitorul foarte apropiat el poate fi numarul 9 al Barcelonei.

Si Toure?
Txiki Begiristain: Este un jucator important, foarte bun, extraordinar. Important este insa cum percepe fiecare situatia. Noi contam pe el pentru sezonul urmator, dar trebuie ca si el sa accepte situatia. Trebuie sa inteleaga ca aici exista si un Busquets extraordinar, si un Xavi, un Iniesta sau un Keita la nivel inalt. In cele din urma fiecare jucator trebuie sa accepte concurenta si faptul ca poate nu poti sa aduni atatea minute cate ti-ai fi dorit. Daca el va fi de acord cu aceasta situatie, din punctul nostru de vedere totul este perfect. Daca vrea sa plece, nu-l putem tine cu forta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu